À la Carte! - Freiheit geht durch den Magen

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Trailer 1
Frankreich / Belgien, 2021, 112 min (Alternativ 109 min)

Regie:

Éric Besnard

Besetzung:

Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquédec, Christian Bouillette, Lorenzo Lefèbvre, Marie-Julie Baup (mehr)
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Inhalte(1)

Frankreich kurz vor der Revolution im Jahr 1789. Der begnadete Koch Pierre Manceron (Grégory Gadebois) hat es aus einfachen Verhältnissen geschafft, zum Küchenchef des Duc de Chamfort (Benjamin Lavernhe) aufzusteigen. Als er bei dem geltungssüchtigen Adligen in Ungnade fällt, kehrt Manceron zusammen mit seinem erwachsenen Sohn Benjamin (Lorenzo Lefèbvre) auf den verlassenen Hof der Familie zurück. Die demütigende Entlassung muss der loyale, aber stolze Diener seines Herrn erst mal verdauen. Besonders schmerzt ihn, dass sein kulinarischer Einfallsreichtum auf Hohn und Spott gestoßen ist. Als die geheimnisvolle Louise (Isabelle Carré) auftaucht, um ausgerechnet bei ihm die Kochkünste zu erlernen, lehnt er zunächst ab. Sie erkauft sich jedoch ihre Ausbildung und unterstützt die Idee von Benjamin, etwas unerhört Neues zu wagen: Gäste jeden Standes sollen speisen können wie Adlige und Könige! Manceron will darin zunächst keine politische Mission sehen. Er hofft insgeheim, dass ihn sein früherer Herr wieder aufnimmt. Als sich der Duc als Gast ankündigt, schmiedet jedoch nicht nur Manceron einen Plan. (Das Erste)

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Kritiken (2)

Necrotongue 

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Englisch I was looking forward to this challenging journey to acquire the historically first Michelin star. However, the final impression fell short of my expectations. The creators did point out the relationship between the nobility and the subjects, but apart from that, everything else seemed naïve. The life of an ordinary person in pre-revolutionary France must have been much more horrifying. It wasn't just about poor people having to steal bread; the problem was that they didn't have anywhere to steal it from, so they often resorted to eating moss, bark, and roots. But they could have cake, right? Sure, there were goods, but someone would have to pay for them to reach their destination. And I couldn't for the life of me figure out where the main character got the means to finance his cooking (especially while leading his social program). However, to maintain the momentum, the creators ignored such minor details. They focused on the story of a pioneering restaurateur and true founding father of the advertising industry, who wasn't afraid to stand up to the upper class and laid the foundations of the Great French Revolution. It wouldn't have been bad if the form hadn't been so weak. / Lesson learned: Say it with a potato. 2*+ ()

angel74 

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Englisch I'm not a fan of movies with cooking as a central theme, but this lightly comedic drama really impressed me and, even though I think that the most important things about it have already been written here, I still can't help but add something. In my opinion, Delicious offers selected dishes that will satisfy not only the body of casual travelers (among whom I count myself), but also their soul. And to add to things, it is also pleasing to the eye. (80%) ()